Puls mărit: Afecțiunile care fac ca inima să bată mai tare decât normal. Ritmul cardiac normal în repaus la adulți este între 60 și 100 de bătăi pe minut. În funcție de activitatea dumneavoastră, frecvența poate fi mai mare sau mai mică. Însă o frecvență cardiacă de peste 100 de bătăi care apare odată cu dificultăți de respirație sau dureri în piept poate fi periculoasă.
Ritmul cardiac este numărul de bătăi ale inimii pe minut. Ritmul tău cardiac nu rămâne întotdeauna același. De fapt, este posibil să fiți conștient de faptul că aceasta se poate schimba uneori ca răspuns la lucruri precum nivelul de activitate și starea emoțională.
CITEȘTE ȘI: Cel mai periculos puls pentru vârstnici – un cardiolog a dezvăluit care este acesta
Ritmul cardiac este adesea măsurat atunci când sunteți în repaus și relaxat. Aceasta se numește frecvență cardiacă în repaus. Pentru adulți, o frecvență cardiacă tipică în repaus este între 60 și 100 de bătăi pe minut (bpm).
Frecvența cardiacă în repaus a copiilor poate fi mai mare decât cea a adulților, în funcție de vârsta acestora. În timp ce ritmurile cardiace pot varia de la o persoană la alta, anumite ritmuri cardiace pot fi considerate periculoase.
Pentru a înțelege pulsul periculos, trebuie mai întâi să știți care ar trebui să fie un puls normal. Acest lucru nu este întotdeauna ușor, deoarece variază de la o persoană la alta în funcție de vârstă, nivel de activitate și alți factori. Cu toate acestea, există mai mulți parametri „normali”.
Ritmul cardiac în repaus este atunci când inima pompează cantitatea minimă de sânge de care organismul are nevoie, deoarece sunteți în repaus. Ritmul cardiac în repaus poate varia de la o persoană la alta. În plus, factori precum vârsta, nivelul de activitate și anumite medicamente pot afecta, de asemenea, frecvența cardiacă în repaus.
Conform Asociației Americane a Inimii (AHA), un ritm cardiac normal în repaus este cuprins între 60 și 100 de bătăi pe minut. Dar unele persoane pot avea o frecvență cardiacă în repaus care este mai mică de 60 de bătăi pe minut și să fie totuși considerată normală.
De exemplu, sportivii pot constata că ritmul lor cardiac este mai scăzut, uneori cu până la 40 de bătăi pe minut. În plus, persoanele care iau anumite medicamente, cum ar fi beta-blocantele, pot avea, de asemenea, o frecvență cardiacă în repaus mai scăzută.
În plus față de vârstă, mai mulți factori pot afecta frecvența cardiacă în repaus.
Ritmul cardiac poate crește ușor atunci când sunteți expus la temperaturi ridicate.
Aceasta poate crește ritmul cardiac din cauza unui răspuns la stres.
Medicamente precum beta-blocantele vă pot scădea ritmul cardiac în repaus.
Dacă sunteți anxios sau emoționat, ritmul cardiac poate crește.
Persoanele obeze pot avea o frecvență cardiacă în repaus mai mare. Acest lucru se datorează faptului că inima trebuie să lucreze mai mult pentru a aproviziona corpul cu sânge.
În anemie, nivelurile scăzute de globule roșii pot determina inima să bată mai repede pentru a furniza corpului sânge bogat în oxigen.
Nivelurile anormale ale anumitor hormoni pot afecta ritmul cardiac. De exemplu, prea mult hormon tiroidian (hipertiroidism) poate crește ritmul cardiac, în timp ce prea puțin hormon tiroidian (hipotiroidism) poate reduce ritmul cardiac.
CITEȘTE ȘI: Ce înseamnă când îți pulsează tâmpla
Acest sindrom determină o creștere anormală a ritmului cardiac după ce se stă pe scaun sau în picioare. În plus față de palpitații, unele simptome tipice ale PoTS includ amețeli și leșin, potrivit actualno.com.
Ritmul cardiac poate crește temporar atunci când treceți de la poziția așezat la cea în picioare.
Fumătorii tind să aibă o frecvență cardiacă în repaus mai mare. Renunțarea la fumat poate ajuta la inversarea acesteia. Acest lucru este adesea dificil, dar medicul dumneavoastră vă poate ajuta să elaborați un plan de renunțare care funcționează pentru dumneavoastră.